Stimuleren van de biodiversiteit

Insecten vliegen rond, vogels eten zaden en bessen en nestelen en schuilen in bosjes, kinderen leren over vlinders en bijen, en wij kunnen heerlijk in de schaduw zitten van bomen en struiken. Ecologisch groen brengt een buitenruimte tot leven en zorgt voor een mooie interactie tussen mensen en dieren. Je kunt het op verschillende manieren toepassen: in de tuin, tegen gevels, op schoolpleinen en in speelnatuurlandschappen. Met ecologisch groen krijgt elke buitenruimte een gevarieerd en dynamisch beeld en stimuleer je de biodiversiteit.

Anno2000 past ecologisch groen toe door inheemse en niet inheemse vaste planten, struiken en bomen te combineren. Beiden zijn waardevol voor de natuur, zolang je maar zorgt voor een goede balans. Inheemse soorten komen van nature voor in Nederland. Dat geldt voor zowel de planten als insecten, bijen, vogels en vlinders. Met inheemse plantensoorten help je veel “Nederlandse“ insecten, en zij zorgen er ook nog eens voor dat bladluizen en rupsen de beplanting niet gaan overnemen. Zij smullen daar van! Met gekweekte- en niet inheemse soorten kun je de bloeitijd verlengen, tot ver in het najaar. En daar genieten wij als mens weer van.

Op plekken in een speelnatuurlandschap zaaien we inheemse bloemenmengsels in. Dat zorgt voor een nog meer natuurlijk beeld en trekt dus veel leven aan. Door de buitenruimte op een ecologische manier te blijven benaderen, blijft de biodiversiteit gewaarborgd, waardoor ook in het najaar en de winter het voor mens en dier aantrekkelijk blijft. En dat betekent geen gebruik maken van gif.