Wie is wie

ANNO KUINDERSMA

Gelukkig is het weer terug: die verwondering over wat groeit en bloeit. Toen ik in 2000 met mijn bedrijf begon, wilden de klanten niet teveel groen in de tuin. Liefst verharding, dat is het minste gedoe en onderhoud. Toen was men meer met technologische ontwikkelingen bezig, strak vormgegeven tuintjes waren in en er was weinig aandacht voor het groen in de omgeving.  De laatste jaren is die trend aan het veranderen. Er is een groene onderstroom gaande die veel meer bij mijn eigen filosofie past. Mensen willen weer een moestuin en gaan back-to-basic. Dat vind ik een gunstige ontwikkeling. Door goede plantkeuzes is groen onderhoudsvriendelijk bovendien zijn verharde vlakken duurder dan groen. Groen is essentieel, ook in de steden. De stad ‘verkoelt’ door het groen; regenwater blijft liggen op het blad; groen geeft schaduw op hete dagen en groen trekt dieren aan. Kortom, we kunnen echt niet zonder. Een groene omgeving draagt bij aan een duurzame leefbare wereld. 

 Met ons team van ANNO2000 dragen wij dat aan bij de klant. We hebben allemaal een kritische houding ten opzichte van elkaar en ons werk. We leveren goed werk op een verantwoorde werkwijze. Maar we zijn vooral een lekker stel!

 

JACQUELINE LANGENDIJK

Het ontwerpen van buitenruimtes en het maken van beplantingsplannen vind ik als tuinontwerper iets fantastisch. Belangrijk is: wat wil de klant beleven, wat geeft hem of haar of het gezin een goed gevoel, in wat voor tuin voelt men zich prettig? Als de klant zegt: ‘Doe maar veel bestrating, die beplanting is zo’n gedoe’, probeer ik ze ervan te overtuigen dat een kleurige en groene omgeving meer met je doet dan je beseft. Uitzicht op prachtige bloemen en weelderig groen bieden rust en ruimte in je hoofd. Ik ga vaak na een tijdje weer langs om te horen hoe de klant zijn tuin beleeft en te zien of al het groen zich lekker ontwikkelt. Als de beplanting niet goed groeit, kan dat meteen worden aangepakt. Want ik zit zelf ook nog weleens met mijn knieën in de grond.

 Ik ben blij dat bij ANNO2000 duurzaamheid in een hoog vaandel staat. We gaan geen beton halen in China als we in Nederland dezelfde kwaliteit kunnen krijgen. Het larixhout dat we gebruiken, heeft een lange levensduur en we passen beplanting toe die juist door de jaren heen zich steeds mooier en rijker ontwikkelt. Alleen zo wil ik werken en geniet ik ervan. Bovendien hebben we een heel goed team: ik werk samen met een paar zeer deskundige mannen. En het is nog gezellig ook!

 

MARNIX GOMBERT

Sinds 2011 ben ik werkzaam bij ANNO2000. De eerste jaren volgde ik naast het werk een Mbo-opleiding niveau 4. Inmiddels ben ik hovenier die voornamelijk de aanleg van de buitenruimte uitvoer en coördineer. Van de kleine achtertuin tot het ruime boerenerf en van bedrijfstuinen tot speelnatuur! Samen met collega’s leggen we de buitenruimte van begin tot het eind aan. Het liefst werken me met natuurlijke materialen, zoals ruwe boomstammen, gebruiken we graag materiaal opnieuw, zoals verharding en brengen we zoveel mogelijk groen in de tuin! Want groen is goed voor iedereen!

 Speelnatuur is een steeds bekender wordend begrip. Het woord zegt het al, spelen in de natuur. Bij de aanleg van tuinen van een kinderopvang of basisschool proberen we dit zoveel mogelijk na te bootsen door met natuurlijke materialen en elementen een uitdagend speelterrein te creëren. Spelen met natuurlijke materialen in een natuurlijke omgeving daagt de kinderen meer uit dan een speeltoestel met standaard speelbewegingen. Ook daagt het ons als team uit om met onze creativiteit er elke keer weer een leuk en uitdagend speelterrein van te maken!  

 

MARIUS GOEDEGEBUURE


Ik ben opgegroeid tussen het groen en daarmee kan ik wel zeggen dat ik de groene buitenruimte van huis uit heb meegekregen. Van jongs af aan heb ik meegewerkt in het bedrijf van mijn ouders, de Kijktuinen in Nunspeet. Gedurende mijn hoveniersopleiding was ik al bekend met het werk van ANNO2000. In 2012 heb ik deze opleiding afgerond en sinds april 2017 ben ik werkzaam bij ANNO2000. De visie van het bedrijf sprak mij enorm aan en komt grotendeels overeen met mijn visie op de buitenruimte: Groen!

Dankzij mijn achtergrond heb ik een vrij goede kennis van met name vaste planten en de toepassing hiervan. Wat mij nu erg aanspreekt is om te leren hoe verschillende soorten planten het in de kleigrond in de polder beter of juist minder goed doen dan op de zandgronden waar ik vandaan kom.

 Het onderhoud van tuinen, maar ook het meedenken over nieuwe ontwerpen en aanpassingen vind ik erg leuk. Daarnaast leggen we deze nieuwe tuinen aan of doen we aanpassingen in een bestaande tuin. Tijdens de uitvoering loop je tegen dingen aan die soms anders moeten. We overleggen dan met elkaar en passen de uitvoering daarop aan. Deze grote mate van vrijheid en het vertrouwen in de mannen "in het veld" zorgt ervoor dat je je gewaardeerd voelt. Dit alles zorgt voor een hele fijne werksfeer.