Wie is wie

ANNO KUINDERSMA

Gelukkig is het weer terug: die verwondering over wat groeit en bloeit. Toen ik in 2000 met mijn bedrijf begon, wilden de klanten niet teveel groen in de tuin. Liefst verharding, dat is het minste gedoe en onderhoud. Toen was men meer met technologische ontwikkelingen bezig, strak vormgegeven tuintjes waren in en er was weinig aandacht voor het groen in de omgeving.  De laatste jaren is die trend aan het veranderen. Er is een groene onderstroom gaande die veel meer bij mijn eigen filosofie past. Mensen willen weer een moestuin en gaan back-to-basic. Dat vind ik een gunstige ontwikkeling. Door goede plantkeuzes is groen onderhoudsvriendelijk bovendien zijn verharde vlakken duurder dan groen. Groen is essentieel, ook in de steden. De stad ‘verkoelt’ door het groen; regenwater blijft liggen op het blad; groen geeft schaduw op hete dagen en groen trekt dieren aan. Kortom, we kunnen echt niet zonder. Een groene omgeving draagt bij aan een duurzame leefbare wereld. 

 Met ons team van ANNO2000 dragen wij dat aan bij de klant. We hebben allemaal een kritische houding ten opzichte van elkaar en ons werk. We leveren goed werk op een verantwoorde werkwijze. Maar we zijn vooral een lekker stel!

 

JACQUELINE VERHEUL

Het ontwerpen van buitenruimtes, van particuliere tuin tot en met groene schoolpleinen vind ik als tuinontwerper iets fantastisch. Onze visie is om met zoveel mogelijk groen een zo passend mogelijke buitenruimte te creëren. Beleving speelt een belangrijke rol in onze projecten: wat geeft een goed gevoel, waar voelt een opdrachtgever zich prettig bij.

De laatste jaren ontwerpen we veel speelnatuur op schoolpleinen en bij kinderopvanglocaties. Het ontwerpen hiervan is iets geweldigs omdat je meegaat in het speelgedrag van de kinderen afhankelijk van hun leeftijd. Het is voor mij altijd weer de uitdaging om een zo passend mogelijk ontwerp te maken en erg leuk om hierin al mijn creativiteit te stoppen.

Anno2000 zorgt ook voor de uitvoering van de diverse projecten. Het is mooi om te zien hoe we als team hierin ieder onze eigen bijdrage kunnen leveren. Het is helemaal geslaagd als je het spelgedrag van de kinderen observeert en ziet hoeveel plezier ze hebben bij het spelen in een uitdagende groene omgeving. Zo geniet ik van het werk waarbij ik samenwerk met een paar zeer deskundige mannen. En het is nog gezellig ook!

 

MARIUS GOEDEGEBUURE

Ik ben opgegroeid tussen het groen en daarmee kan ik wel zeggen dat ik de groene buitenruimte van huis uit heb meegekregen. Van jongs af aan heb ik meegewerkt in het bedrijf van mijn ouders, de Kijktuinen in Nunspeet. Gedurende mijn hoveniersopleiding was ik al bekend met het werk van ANNO2000. In 2012 heb ik deze opleiding afgerond en sinds april 2017 ben ik werkzaam bij ANNO2000. De visie van het bedrijf sprak mij enorm aan en komt grotendeels overeen met mijn visie op de buitenruimte: Groen!

Dankzij mijn achtergrond heb ik een vrij goede kennis van met name vaste planten en de toepassing hiervan. Wat mij nu erg aanspreekt is om te leren hoe verschillende soorten planten het in de kleigrond in de polder beter of juist minder goed doen dan op de zandgronden waar ik vandaan kom.

 Het onderhoud van tuinen, maar ook het meedenken over nieuwe ontwerpen en aanpassingen vind ik erg leuk. Daarnaast leggen we deze nieuwe tuinen aan of doen we aanpassingen in een bestaande tuin. Tijdens de uitvoering loop je tegen dingen aan die soms anders moeten. We overleggen dan met elkaar en passen de uitvoering daarop aan. Deze grote mate van vrijheid en het vertrouwen in de mannen "in het veld" zorgt ervoor dat je je gewaardeerd voelt. Dit alles zorgt voor een hele fijne werksfeer.

 

EDITH ROOSEBOOM

Als docent aardrijkskunde heb ik jarenlang les mogen geven over de aarde, biodiversiteit en klimaat. Na twintig jaar onderwijs werd het tijd voor een (eco)logische switch. Ik vind het heerlijk om veel buiten te zijn en met je lijf te moeten werken. Ik voel mij als een vis in het water als ik tuinen of schoolpleinen ontwerp, aanleg of mag onderhouden.  

Naast het werk als hovenier, houd ik mij ook bezig met ontwerpen. Tijdens het ontwerpen van groene schoolpleinen kan ik mijn creativiteit goed kwijt. De ervaring, die ik in het onderwijs op heb gedaan, komt daarbij goed van pas. Het proces van het ontwerpen is creatief en interessant. De uitvoering samen met ons team is een hele dankbare taak. Daarin werken we samen met leerkrachten, ouders en kinderen. Het is een geweldige uitdaging om van een betegeld plein een groene speeloase te maken.

Ik geniet ervan op de groene schoolpleinen rond te kijken en te zien hoe kinderen uitgedaagd worden tijdens het klimmen en klauteren. Dat ze met al hun fantasie en creativiteit de ruimte krijgen in het groen om zich te ontwikkelen en het mooiste spel samen bedenken.

 

MARIJN VAN 'T HUL

Iedere werkdag reis ik van Kampen naar Dronten om bij Anno2000 aan het werk te gaan. Van kinds af aan was het misschien al wel duidelijk dat bezig zijn in de buitenlucht voor mij nu de ideale werkplek is geworden.

Er was voor mij niks mooiers als kind, dan buiten spelen, voetballen, vissen en in bomen klimmen door weer en wind. Dat alles doe ik nu eigenlijk nog steeds, maar dan verdien ik er ook nog mijn brood mee.

Ik heb na mijn opleiding Bos en Natuur in Zwolle bij verschillende hoveniers gewerkt. Sinds 5 jaar werk ik bij Anno2000. Het mooie en bijzondere van dit bedrijf vind ik de ecologische inslag in het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van groene tuinen en speelnatuur.

Ik word eigenlijk op allerlei plekken ingezet. Deze afwisseling van het werk bij particulieren en de volgende dag op schoolpleinen vind ik erg leuk. Er wordt een beroep gedaan op mijn creativiteit. Daarnaast moet ik flexibel zijn. Ik denk graag met de klanten mee, om in het proces aan te blijven sluiten en mee te bewegen met hun wensen.

 

LEVI MOERDIJK

Leren in de praktijk, dat is wat ik sinds september 2021 doe bij Anno 2000. Ik ben 19 jaar. Van jongs af aan ben ik al een buitenkind geweest. Het meest favoriete voor mij was klimmen in bomen, buiten spelen en sleutelen aan motoren. En nog steeds ben ik nu het liefste buiten aan het werk, in de tuin, frisse lucht en lekker in het groen.

Om mij voor te bereiden op mijn studie, tuin- en landschapsinrichting op Hogeschool van Hall Larenstein in Velp, ben ik nu in de praktijk mee aan het lopen bij Anno2000. Zo probeer ik alvast praktijkervaring op te doen in dit vak.

Het leuke aan dit werk is de diversiteit. Ik kom op heel veel verschillende plekken en iedere tuin is weer anders. Ook de werkzaamheden zijn heel divers. En het is erg leuk om samen met dit team mooie groene plekken te onderhouden of in te richten.

Kortom een fijne plek, waar ik veel kan leren.