We kunnen het regenwater volgen

“Wat ziet dat schoolplein er mooi uit! Je kent het plein niet meer terug”. Het is een mooi blauw-groen schoolplein geworden. Van een grijs tegelplein is het veranderd in een groen speellandschap waar het heerlijk spelen en leren is. Over het plein van Basisschool De Fakkel in Apeldoorn loopt een tegelrivier. Over deze “rivier” loopt bij regen het afgekoppelde water van het dak van het schoolgebouw. Dat begint vanaf de regenpijpen waar vandaan de kinderen kunnen volgen waar het regenwater naar toe loopt. De tegelrivier vormt een verbinding tussen de verschillende speelplekken. Er is van alles te beleven: spelen in het groen, les in de buitenklas, klauteren in de touwen, schommelen, glijden van de glijbaan, klimmend de heuvel op en verstoppertje spelen. Aan de achterkant van de school is de moestuin. Hier is het smikkelen en smullen van allerlei groenten en fruit.

Het schoolplein is flink vergroend: er is veel struingroen gekomen, er zijn bomen bij geplant en grote struiken, en de haagplanten en een gevarieerd bloemenmengsel maken het plein nog groener. In hete zomers zorgt dit voor verkoeling en schaduw. Er ontstaan spannende verstopplekjes, de kinderen kunnen er leren over welke insecten er leven op de bloemen, en ze beleven er de seizoenen. Doordat het regenwater in nattere periodes wordt gebufferd in de ondergrond, blijven de planten in drogere periodes ook goed groeien. 

Goed om te vermelden: er zijn 1500m2 tegels verwijderd, daarvoor is 1000m2 speelgroen teruggekomen, 8000 tegels zijn hergebruikt, 12 bomen geplant, samen met 60 grote struiken en 500 haagplanten.